Het FODMAP-beperkte dieet

F  E  P 

Fermentatie

Niet-opgenomen voedselmoleculen die in de dikke darm terecht komen worden opgegeten door de darmbacteriën als een soort fast food. Hierbij komt gas vrij. Dit proces wordt fermentatie genoemd. Wanneer bacteriën koolhydraten (zoals suikers) fermenteren komen waterstof en koolstofdioxide en vaak ook methaangas vrij. Deze reukloze gassen worden meestal in grote hoeveelheden geproduceerd. Een kleine hoeveelheid koolstofdioxide zal als wind worden uitgestoten. Het grootste deel van het geproduceerde koolstofdioxide wordt ofwel door de bacteriën gebruikt, ofwel opgenomen in het bloed door de wand van de dikke darm. Via het bloed gaat het gas naar de longen en wordt het uitgeademd. Het waterstof wordt ook gedeeltelijk opgenomen door de bacteriën en tot vetzuren met een korte moleculaire keten gevormd en omgezet in methaangas, of gebruikt om waterstofsulfide te maken. De rest van het waterstofgas wordt opgenomen in het bloed en uitgeademd via de longen.