Het FODMAP-beperkte dieet

F  E  P 

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Wat is de oorzaak van PDS?

Het is niet duidelijk waarom sommige mensen PDS krijgen en andere niet. Hopelijk wordt er op een dag één enkele oorzaak gevonden en een geneesmiddel ontwikkeld. Wat we weten is dat de afstelling van het complexe zenuwstelsel dat het spijsverteringskanaal aanstuurt, het enterale zenuwstelsel (ENS), een rol speelt. Wanneer het ENS niet goed is afgesteld kan het resultaat een extra gevoelige zenuwreactie in het spijsverteringskanaal (viscerale hypersensitiviteit) zijn maar ook een stoornis in hoe het spijsverteringskanaal omgaat met de darminhoud. Helaas is het grotendeels een raadsel waardoor nu precies het ENS ontregeld raakt.
Het lijkt erop dat veel factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van PDS, waaronder:

  1. Genetische factoren. Onderzoek bij tweelingen heeft aangetoond dat erfelijkheid in ieder geval een rol spelen bij PDS. Ook is het niet ongebruikelijk dat binnen een familie meerdere mensen PDS hebben.
  2. Darminfecties. Mensen geven vaak aan dat de klachten zijn begonnen na een darminfectie of voedselvergiftiging. Dit wordt postinfectieuze PDS genoemd. Bij PDS die op latere leeftijd begint is dit vaak de oorzaak.
  3. Stress en andere psychologische factoren. Deze kunnen het ENS beïnvloeden door te veranderen hoe de zenuwprikkels van het spijsverteringskanaal de hersens en het ruggenmerg. De verbindingen tussen de hersens en het ENS worden samen de 'hersen-darm-as' genoemd. Verstoringen in deze as kunnen bijdragen aan PDS. Een bekend voorbeeld is dat sommige mensen last krijgen van diarree bij een examen. PDS wordt niet veroorzaakt door stress, stress kan wel PDS klachten verergeren, net zo als dat sommige mensen hoofdpijn krijgen bij stress. Hevige PDS klachten kunnen soms verminderen door regelmatiger te leven en bronnen van stress te vermijden.
  4. Een verstoord evenwicht in de darmflora. Veranderingen in de samenstelling van de darmflora kunnen mogelijk bijdragen aan PDS. Hiervoor is echter nog geen wetenschappelijk bewijs.